subpage

Twee lepradorpen

P1000498Maandelijks ondersteunen wij de lepradorpen Morogoro en Litisha.

Er is een grote behoefte aan een bijdrage in de dagelijkse kosten voor de primaire levensbehoeftes zoals voedsel, water en kleding voor alle bewoners. Hierin wordt voor een deel voorzien door bijdragen vanuit onze stichting.

Wat is lepra
Lepra is een ander woord voor melaatsheid. Het is een besmettelijke infectieziekte, die veroorzaakt wordt door een bacterie. Je wordt aangestoken door een ander, net zoals bij griep. Als je lepra hebt, zit de leprabacterie in je speeksel. Dus door hoesten en niezen kun je iemand besmetten.

In het rijke westen komt lepra (vrijwel) niet meer voor. Het laatste leprahuis in Nederland is in 1971 gesloten. De laatste leprapatiënt in België is in 1930 overleden. Toch raken wereldwijd ieder jaar honderdduizenden mensen met de gevaarlijke ziekte besmet. Vooral de allerarmsten worden getroffen. In meer dan 70 landen op de wereld zijn er nog steeds mensen met lepra, waaronder Tanzania.

Ernstige verminkingen
Na besmetting en een lange incubatietijd begint de leprabacterie de zenuwen aan te tasten, met als gevolg dat er verlammingen ontstaan en handen en voeten gevoelloos raken. Dit leidt tot verwondingen, infecties, blindheid en ernstige verminkingen zoals de gevreesde klauwhanden en stompvoeten.

Stichting Peramiho helpt
Mensen met lepra worden verstoten door de maatschappij. Onze partner ter plaatse in Tanzania, de Missionary Benedictine Sisters, helpt deze melaatsen sinds 1911. De nonnen hebben de 2 lepradorpen Morogoro en Litisha opgericht waarin de door de maatschappij uitgestoten lepra-patiënten worden opgevangen en een thuis krijgen en waar velen inmiddels al jaren een thuis hebben. Als Stichting Peramiho ondersteunen we deze twee lepradorpen. De ondersteuning richt zich voornamelijk op de huisvesting, de dagelijkse benodigdheden zoals eten, kleren en de medische verzorging.

SONY DSC P1000499 Lepradorpen Morogoro Lepradorpen Morogoro

Ook meehelpen?
Wil je ook meehelpen? Dat kan door een donatie over te maken op IBAN NL81 RABO 0139549684

steunons tekst
doneerdirect
steunons afbeelding