Monique Derrez
Voorzitter

MoniqueMijn naam is Monique en ik ben de initiatiefnemer en het gezicht van Stichting Peramiho. Ik heb 17 jaar ervaring als fysiotherapeute en werk momenteel bij een overheidsinstelling als beleidsmedewerker. Van 2008 tot en met 2010 heb ik mijn vakanties gebruikt om te gaan werken in het ziekenhuis van Peramiho, Zuid-Tanzania.

Tijdens mijn eerste uitzending in 2008 heb ik daar mijn hart verloren aan de mensen in en rondom Peramiho. In 2009 hebben Leon en ik Stichting Peramiho opgericht en doen we inmiddels meer, veel meer.

Tijdens mijn uitzendingen in Peramiho heb ik me niet alleen met patiënten bezig gehouden maar me voornamelijk gericht op kennisoverdracht aan de plaatselijk fysiotherapeuten, het geven van les aan de artsen en verpleegstersopleiding en verder ben ik beleidsmatig bezig geweest.

Mijn motto heb ik van Gandhi geleend: “wees de verandering die je wilt zien in de wereld”.

Leon van Enckevort
Penningmeester

LeonIn 2009 heb ik mogen ervaren waar Monique zo passievol over kan schrijven en vertellen: het dorpje Peramiho in het zuiden van Tanzania met haar ziekenhuis, het weeshuis en de gastvrije inwoners.

Monique was al drie weken aan het werk in Peramiho op het moment dat ik arriveerde. Het was de bedoeling om in twee dagen kennis te maken met Peramiho en haar omgeving om daarna de rest van onze vakantie door Tanzania te reizen. Van twee dagen kennismaking is niet veel terecht gekomen, het zijn er uiteindelijk 14 geworden. En daar heb ik geen spijt van gehad. Ik ben besmet, besmet met het virus dat Peramiho heet. Als je eenmaal in aanraking komt met Peramiho, dan laat het je niet meer los. Het is boeiend, leerzaam en aangrijpend.

In het dagelijks leven ben ik werkzaam als Master Production Scheduler bij Componenta in Weert.

Tijdens mijn aanwezigheid in Peramiho zet ik mij in om de medewerkers van het ziekenhuis, de paters en leraren kennis bij te brengen in het omgaan met en de mogelijkheden van een computer. Dit is voornamelijk gericht op het algemeen gebruik van de computer en de aanwezige software.

Monique Caris
Secretaris

Foto Monique Caris - verkleindIk ben Monique Caris-Frenken, getrouwd met Frank en moeder van onze dochter Manon. Ik woon sinds 1993 in Weert en ben werkzaam bij de gemeente Weert, afdeling Werk, Inkomen en Zorg. Via mijn werk heb ik Monique leren kennen.

Mijn eerste kennismaking met Stichting Peramiho was tijdens de Spinn-inn Marathon in 2012. Ik ben een keer gaan kijken en ben die 24 uur nauwelijks meer weg geweest. Ik dacht toen: als ik dan toch zoveel aanwezig ben, kan ik net zo goed mijn handen uit de mouwen steken. Mijn aanbod om in 2013 een helpende hand te bieden bij de Spinn-inn Marathon, werd door Monique en Leon met beide handen aangegrepen. En we hebben elkaar sindsdien niet meer los gelaten!

Het mooie aan Stichting Peramiho is dat zij niet zomaar geld en middelen geven. Nee, ze werken samen met een betrouwbare partner ter plaatse. Samen hebben ze als doel de zelfredzaamheid van de lokale bevolking in Zuid-Tanzania te bevorderen door diverse projecten te ondersteunen. Het is geen bodemloze put en ze hebben geen strijkstok.

Tijdens de Spinn-inn Marathon 2013 had ik als taak de coördinatie van de deelnemende teams. Daar waar nodig heb ik ook nog op diverse andere deelgebieden ondersteuning geboden.

Sinds 2012 ben ik van geïnteresseerd bezoeker gegroeid naar een enthousiast medewerker die zich nauw betrokken voelt bij het reilen en zeilen van de stichting en haar projecten. De functie van secretaris, die al jaren vacant was, is mij op het lijf geschreven. Dus daar had ik wel interesse in. Sinds juli 2014 ben ik dan ook toegetreden als secretaris van de stichting.

Ooit hoop ik de gerealiseerde projecten met eigen ogen te kunnen gaan bekijken. Tot die tijd help ik mee op 7.460 kilometer afstand.